terug naar overzicht

De totaalprijs: wat echt telt bij het aankopen van een auto!

06 January 2017

Het autosalon komt er weer aan, een periode die traditioneel gekend staat om zijn straffe acties waarbij de ene na de andere dealer u naar zijn showroom probeert te lokken. De een met zijn overnamepremies, de andere met zijn saloncondities, en nog een andere dealer gooit de opties bijna letterlijk het raam uit.

In zo’n periode is het soms moeilijk om door bomen het bos te kunnen zien. Het gevoel misleid te worden wanneer men met zo’n promoties zwaait wordt getemperd door de glinstering van de vele ‘uitzonderlijke’ en ‘nooit geziene’ promoties. Het is van belang om u daar als consument van af te zonderen, en even de tijd te nemen om al uw opties vanop een afstand te bekijken, te observeren, en zo gegronde conclusies te trekken, namelijk: hoeveel bedraagt het totaalbedrag die u op het eind van de rit zult betalen?

Wanneer beslist wordt om een nieuwe auto te kopen wordt, onafhankelijk van de reden waarom men een nieuwe auto koopt, eerst en vooral gekeken naar het budget dat voorhanden is. Hoeveel kost(en) de auto(‘s) die u op dat moment voor ogen hebt en nog belangrijker: wat is het budget dat vrijgemaakt wordt/beschikbaar is voor de aankoop van een nieuwe wagen?

Eens beslist is hoeveel het nieuwe pronkstuk van het gezin mag kosten, kan de zoektocht naar een wagen beginnen. Maar hoeveel kost de wagen die u op het oog heeft nu echt?

Bij het begin van de zoektocht is het belangrijk om niet enkel de prijs van de wagens zelf te gaan vergelijken. De kost van een wagen is meer dan alleen de nettoprijs die geafficheerd wordt op de website en/of via verschillende andere kanalen (krant, televisie,..). Daarom zetten we kort enkele zaken op een rij die iedereen in acht zou moeten nemen:

  • Nettoprijs van de wagen: wat is de (netto)kostprijs van de wagen? 
  • Overnamepremie: zit de overnamewaarde van uw oude voertuig al verrekend in de weergegeven prijs, of kan u deze nog in vermindering brengen? 
  • Komen er op het eind van uw aankoop nog extra kosten bij, die in de kleine lettertjes van de bestelbon vermeld staan? (afleveringskosten, kosten voor keuring, kosten DIV, kuisen van de wagen,...)
  • Hoe zit het met de garantie? Bekijk goed de garantie die aangeboden wordt bij uw dealer. Loopt u het gevaar om eerst een franchise van enkele honderden euro’s te moeten betalen wanneer u voor het eerst gebruik wil maken van uw garantie? Telt uw garantie in het buitenland? Zit er pechverhelping bij? Wat indien u volgende zomer midden in de nacht in panne valt langs de Spaanse autosnelweg?
  • auto Financiering: kijk altijd goed naar het JKP-percentage dat wordt aangerekend wanneer u rechtstreeks bij uw dealer een auto op afbetaling neemt. Ga niet over één nacht ijs, en vraag bij uw eigen bank na aan welke voorwaarden u bij hen kunt lenen. Geld lenen kost geld, dus laat het dan liefst zo weinig mogelijk kosten.

Maar ook naast de prijs zijn er nog andere zaken die u niet uit het oog mag verliezen. Kan u bijvoorbeeld bij elke vestiging van uw dealer terecht voor onderhoud en/of herstellingen? Hoe zit het met de kwaliteit van het voertuig? Wordt u ook na aankoop van de wagen goed ontvangen en geholpen?

Informatie over een auto opzoeken gaat dus over meer dan alleen prijzen vergelijken, het gaat om het vergelijken van totaalpakketten met elkaar, en kijken waar de totale kost, alle bijkomende kosten (aflevering, keuring, garantie) inbegrepen, het meest gunstige is. Het gaat erom om door al de bomen heen, het bos weer terug te vinden.

myCar.be, nieuwe en bijna-nieuwe wagens in Brugge, Charleroi, Dendermonde, Harelbeke, Gent, Genk, Kontich, Lille, Mol, Oostende, Ronse en Sint-Martens-Latem!

Ontdek hier ons aanbod van 600 direct leverbare stockwagens!